Stage land

Op deze pagina zal de informatie over het stage land komen te staan. Mijn Stage land is zoals vermeld Spanje maar toegespitst op het eiland Tenerife.

1.1 Topografie.
Het eiland Tenerife behoort tot Spanje en is één van de Canarische Eilanden. Deze eilanden liggen in de Atlantische Oceaan ongeveer ten westen van Marokko op ongeveer dezelfde hoogte. Tenerife is één van de zes hoofdeilanden. Geografisch gezien horen deze eilanden bij Afrika maar Politiek gezien hoort het sinds de 15de eeuw bij Spanje. 
De oppervlakte van Tenerife is ongeveer net zo groot als de provincie Drenthe uit Nederland en is ongeveer 2057 km2
Figuur 1. Landkaart Tenerife.
Het noord-oosten van het eiland bestaat vooral uit bergen met grote kloven. De west- noord- en oostkust stijgen allemaal steil uit boven de zee. De stranden die er zijn zijn van zwart zand door het vulkanisch zand. Wel zijn er een aantal lichte stranden op Tenerife, maar deze zijn speciaal aangelegd voor de toeristen. Er is één natuurlijk licht strand en deze ligt aan de zuidwestkust. 
Tenerife is van vulkanische oorsprong, is ongeveer tien miljoen jaar oud en is ontstaan door erupties op de oceaan bodem. De hoogste berg van Spanje ligt op Tenerife en is de vulkaan El Teide en is 3718 meter hoog. Dit ligt in het gebied Las Canades met verschillende rotsformaties en kleurig kilometersbrede lavavlaktes. 


1.2 Demografie
Demografie is de omvang en samenstelling van een bevolking. Hierbij kan je denken aan de Etniciteit, Religie, opleiding,leeftijd en de taal.
  • Etniciteit
Op alle Canarische Eilanden samen leven ongeveer anderhalf miljoen inwoners. Op het eiland Tenerife wonen ongeveer 625.000 inwoners. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 300 inwoners per km2. De originele bevolking van Tenerife zijn de Guanchen. Toen de Spaanse veroveraars het eiland bezette mengde de groep Guanchen zich met de Spanjaarden. Dit zijn de voorouders van de huidige bevolking. Later is dit nog gemengd met Noord-Afrikaanse slaven, Portugezen en Mallorcaanse joden.
  • Religie
De inwoners van Tenerife zijn sinds de komst van de Spanjaarden Christelijk. Bijna 100% van de inwoners van Tenerife zijn Katholiek. Ter ere van de Heilige Maagd Maria zijn er vele kerken gebouwd op Tenerife. Ook zijn er vele feest hier, zoals het paasfeest. 
  • Taal
De bevolking van Tenerife spreekt Castilliaans Spaans. Dit is de officiële taal van Spanje. Wel heeft het in vergelijking tot Spaans op het vasteland een zangerige klank en wordt vaak de slot-'s' ingeslikt. Dit is voor toeristen soms best lastig te verstaan. De taal van de Guanchen word zo goed als niet gesproken wel zijn er een aantal verbasterde woorden. Sinds circa 1250 is het Castellano de officiële staatstaal en word buiten Spanje bijna altijd Spaans genoemd. 

1.3. Geschiedenis
De geschiedenis van Tenerife begint bij de oorspronkelijke bewoners die zoals al eerder genoemd zijn de Guanchen. Deze Guanchen waren oorspronkelijke verzamelaars en vissers maar later gingen ze de grond verbouwen, vee houden en in groepen wonen. Onder de Guanchen was Tenerife in negen gedeeld en werd geleid door één koning die werd bijgestaan door de raad van oudere mannen. 
figuur 2. Spanje verovert de Canarische eilanden.
Begin 14de eeuw kwamen de eerste Europeanen naar de Canarische eilanden. In eerste instantie werd door het felle verzet alleen Fuertaventura bezet. El Hiero en La gomara werden in 1404 veroverd. Pas in 1483 werd Gran Canaria veroverd na een vijf jarige strijd. Tenerife werd niet veroverd. Pas in 1496 werd Tenerife veroverd. Door de ziektes die de Spanjaarden mee brachten stierven velen. Omdat deze eilanden als rustplaats werden gebruikt voor ontdekkingsreizigers werd het hier een grote handelsplaats. Het negatiever hier aan was dat hier ook de tussenstop was voor de slavenhandel. 
Begin 18de eeuw brokkelde het Spaanse wereldrijk af en werd overgenomen door de Britten. De Spanjaarden hebben wel de Canarische eilanden weten te behouden. In 1822 werd Santa Cruz de Tenerife de hoofdstad van de Canarische Eilanden. in de 19de eeuw werd er groot geïnvesteerd in de Canarische Eilanden. Een nadeel hiervan was dat de Canarische Eilanden afhankelijk werd van de internationale economie en politieke situaties. Tussen 1880 en 1918 werd het eiland gedomineerd door de Canarische liberale partij. Na de dood van deze leider kwam er een ruzie tussen Gran Canaria. Ze kwamen niet uit de ruzie waarna de eilanden in twee provincies werden gedeeld. 
In 1936 werd de dictoraal ingestelde generaal Franco gouverneur van de Canarische eilanden. Hier maakt hij plannen om de democratische gekozen partij omver te werpen. In 1939 sloot hij zich aan bij militairen en kwam als grote overwinnaar uit de strijd.
In 1982 werden de Canarische Eilanden een autonome regio. De regeringsparlementen werden door tweeën gedeeld door ruzie tussen Tenerife en Gran Canaria te ontwijken. Na de jaren 60 verdwenen de eilanden uit het wereldnieuws. Hierna ontwikkelde het zich goed en kwam in economische bloei door toenemende toerisme. 


1.4. Klimaat
Het hele jaar kent Tenerife een warm en zonnig klimaat. Aan de kust is het een aantal graden kouder doordat de wind hier op staat. Het zuiden van Tenerife kent veel meer zonuren en is droger dan het noorden van Tenerife. Dit komt doordat de zon vaak uit het noord-oosten komt. Het noord-oosten heeft ook een wat gematigder klimaat.
Ook hoe hoger je de berg op gaat hoe lager de temperatuur word. Op de hogere bergen, vanaf 1800 meter, valt geregeld wat sneeuw. Er valt 300 tot 500 mm neerslag per jaar. 


1.5. Onderwijssysteem
het onderwijssysteem in Spanje is ongeveer gelijk aan dat van in Nederland. De volgorde van het onderwijs is: creche en lager onderwijs,  secundair onderwijs, hoger secundair onderwijs en hoger onderwijs en universiteit. Tot het secundair onderwijs is het verplicht. Dit betekent dat jongeren uit Spanje tot hun 16de een leerplicht hebben. Hierna kunnen ze naar het hoger secundair onderwijs. Dit kunnen ze vaak afronden op de school waar ze al zitten. Hier kunnen ze hun bachillerato halen. Dit is het diploma dat ze nodig hebben om naar de universiteit te gaan. Ook hebben ze vocational training. Dit zijn de praktijklessen waar ze ook een diploma voor krijgen. Om hierna verder te studeren moeten ze eerst een toelatingstest doen. Deze scholen zijn niet verplicht en worden schoolgelden voor gevraagd. Deze kosten zijn afhankelijk welke richting. Hiervoor zijn de scholen gratis. 


1.6. Economie
De export van bananen is voor Tenerife het grootste landbouwproduct. Naast bananen zijn geitenkaas en zware rode wijn belangrijke landbouwproducten. De veeteelt op Tenerife stelt weinig voor. Dit komt door de geringe natuurlijke groei op het eiland en er is gewoon niet veel ruimte. Santa Cruz de Tenerife is een grote vissershaven waar veel van de inwoners aan het werk zijn. Ook werken ze veel in concerven- en vismeel fabrieken, drogerijen en zouterijen. 
Doordat er een steeds grotere stroom van toeristen kwam ontstond er een tak voor het maken van souvenirs voor toeristen. Deze massa toerisme zorgde voor een belangrijke economische impuls. Er zijn toen veel hotels bungalowparken en appartementencomplexen gebouwd. Veel inwoners zijn sinds toen aan het werk in de bouw en in de horeca. 


1.7. Dagelijks leven.
In het dagelijks leven van Spanje kom je veel verschillende dingen tegen bij de Spanjaarden. De cultuur, het eten, feesten en natuurlijk de stierengevechten. 
  • Het eten.
Figuur 3. Spaans eten.
De Spaanse keuken is erg divers zoals de wijnen en cava's, de chorizo worsten de Spaanse tortilla's en de tapas gerechten. De tapas zijn te zien in figuur 2. Er zijn wel een aantal typische kenmerken van de Spaanse eet cultuur. 
ze eten twee keer per dag warm eten, rond 15.00 en rond 22.00. Dit zijn meestal een voor én een hoofdgerecht. Bij deze middagmaaltijd en diner is het normaal om wijn te drinken. Spanjaarden eten vaak buiten de deur. Zo'n vier keer per week. Ze koken graag met verse producten en met scheutig gebruik van olijfolie bij gerechten. Er wordt hier veel vis gegeten en zoetigheden. Vooral zoetigheden als ontbijt vrijwel nooit brood. 
figuur 4. Het stierenvechten.
  • Stierengevechten.
Het stiervechten heeft vele tegenstanders maar maakt deel uit van de Spaanse cultuur. Het wordt voor vele Spanjaarden niet gezien als een sport, maar geeft men het idee dat de menselijke superioriteit over het dier en de door wordt getoond. Dit wordt al eeuwen lang gedaan in Spanje en oorspronkelijk werd dit gedaan op dorpspleinen. De eerste arena's waren van hout maar begin 18de eeuw is de eerste arena van steen gebouwd. 



  • Feesten.
In het dagelijks leven zijn de feesten voor Spanjaarden erg belangrijk. Vooral de regionale feesten worden uitbundig gevierd. De nationale feestdagen zijn vaak gewoon een dag vrij. Dit geld alleen niet voor de heilige weer rond Pasen de 'Semana Santa'. De feesten zijn geclassificeerd van regionaal tot internationaal. De 'Semana Santa' en de 'Compostella bedevaart' zijn beide internationaal.
Figuur 5. Carnaval bij Santa Cruz de Tenerife
Op Tenerife is de carnaval het belangrijkste feest van het jaar. Dit is het op één na grootste c carnaval ter wereld na het carnaval  van Rio de Janeiro. Dit carnaval vindt jaarlijks plaats tijdens de 10 tot 14 dagen voor Aswoensdag. Het wordt gekenmerkt door de spectaculaire kleding en de Latijns-Amerikaans muziek.  Het Dit samen met het oogstfeest de 'Romeria'. Deze gaat samen met de 'Baile de Mago' ofwel de boerendans.