Spanje in Hofstede


Culturen kunnen worden vergeleken met behulp van de theorie van Geert Hofstede. Bij de theorie van Hofstede wordt er gekeken naar machtsafstand, collectivisme tegen over individualisme, femininiteit tegenover masculiniteit, onzekerheidsvermijding en naar lange en korte termijn denken. Met deze theorie kunnen verschillende culturen van verschillende landen met elkaar vergeleken worden. In de theorie van Hofstede hebben deze onderdelen cijfers gekregen. De Spaanse cultuur wordt hieronder beschreven met behulp van Hofstede.

  • Machtsafstand.

Machtafstand  is de mate waarin minder machtige leden van instituties of organisaties in een land verwachten en accepteren dat de macht ongelijk verdeeld
De machtsafschand word ook wel aangeduid met de afkorting MAI. Hoe hoger het getal hoe groter te machtsafstand is. Bij Spanje is dit 57. Dit is een stuk hoger als je het vergelijkt met Nederland (38). Dit zie je vooral terug op het werk. De leidinggevende geven echt de taken aan de werknemers. Er wordt hier nog opgekeken naar de "bazen" en managers. Deze zijn erg belangrijk voor de werknemers. Op scholen en in het gezin is de machtsafstand net als op het werk iets groter dan in Nederland.

  • Collectivisme tegen over individualisme. 

Een samenleving is individualistisch als de onderlinge banden tussen individuen los zijn: iedereen wordt geacht uitsluitend te zorgen voor zichzelf en voor zijn of haar naaste familie. Een samenleving is collectivistisch als de individuen vanaf hun geboorte opgenomen zijn in sterke, hechte groepen, die hun levenslang bescherming bieden in ruil voor onvoorwaardelijke loyaliteit.
Dit word ook als afkorting aangeduid als IDV. Hoe groter dit getal is hoe groter de individualistische gevoelens zijn in een land. Bij Spanje is dit 51. Dit is een stuk lager als dat van Nederland(80). In westerse landen is dit vaak ook minder. In Spanje is er meer een wij structuur.  De Spaanse bevolking leeft, doen en delen veel samen.

  • Femininiteit tegenover masculiniteit. 

Een samenleving is masculien als sociale sekse-rollen duidelijk gescheiden  zijn: mannen worden geacht assertief en hard te zijn en gericht op materieel succes; vrouwen horen bescheiden en teder te zijn en vooral gericht op de kwaliteit van het bestaan.

Een samenleving is feminien als sociale sekse-rollen elkaar overlappen: zowel mannen als vrouwen worden geacht bescheiden en teder te zijn en gericht op de kwaliteit van het bestaan.
De afkorting hiervan is MAS hoe groter dit getal is hoe hoe meer het land masculien is. Spanje heeft hier het getal 42. In Spanje is de masculiniteit groter dan in Nederland(14). De rolverdeling tussen man en vrouw is hier een stuk groter. De man wordt hier wel belangrijker en dominanter gezien dan de vrouw. Het getal is niet heel groot als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Japan(95). Spanje is dus ook licht feminien. 

  • Onzekerheidsvermijding.

Onzekerheidsvermijding is de mate waarin de leden van een cultuur zich bedreigd voelen door onzekere of onbekende situaties; dit gevoel wordt onder andere uitgedrukt in nerveuze spanning en in een behoefte aan voorspelbaarheid: aan formele of informele regels.

De afkorting van onzekerheidsvermijding is OVI. Het getal wat hier voor Spanje bijhoort is 86. Dit is vrij hoog, ook als je het vergelijkt met Nederland(53). Bijvoorbeeld tijd en afspraken zijn erg belangrijk in Spanje. Bijna alle afspraken worden nagekomen en de treinen zijn vaak op tijd. Er is meer angst voor onbekende risico's. In Nederlands worden sneller risico's genomen en aangepakt. Verhuizen is een Spanje ook een grote stap. In Spanje wordt er goed over nagedacht terwijl Nederlanders sneller verhuizen. 

  • Lange en korte termijn denken. 
Deze is als laatste van de 5 toegevoegd aan de theorie van Hofstede. Hier wordt de (oosterse) volharding in de ontwikkeling en toepassing van innovaties gesteld tegenover (westerse) drang naar waarheid en onmiddellijk resultaat. 
Omdat deze als laatste is toegevoegd van alle dimensies is hier nog het minste van bekend. Ik denk zelf dat  ze een mindere drang hebben naar waarheid en onmiddellijk resultaat dan bij ons in Nederland. Als iets de ene dag niet afkomt ze denken dat het de volgende dag toch wel weer afkomt. 


Bronnen:
Internet: 
Rompelman, O. “De culturele dimensies volgens Hofstede” jaar: onbekend.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten